Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mai țineți minte parcările din Micro 17, Carpați I și II? Noa, alea nu prea s-or face nici anu’ ăsta!
Florin Răchitan  - Miercuri, 22 Februarie 2017

Locuitorii unora dintre cele mai mari cartiere din municipiul Satu Mare, Micro 17, Carpați I și Carpați II, care la ultimele alegeri locale l-au votat pe fostul primar, au intuit foarte bine ce urmează să se întâmple: proiectul amenajării parcărilor, început de conducerea anterioară a Primăriei, a fost, practic, sistat. Sau, cel puțin, suspendat.

Actualul primar al municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a recunoscut miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că în bugetul pe acest an nu sunt cuprinse sume pentru continuarea lucrărilor începute anul trecut, dar mai există, totuși, o fărâmă de speranță pentru o eventuală rectificare a bugetului, în funcție de o sentință a instanței care este așteptată în viitorul apropiat.

Evitând explicațiile juridice despre „Legea nr... coroborată cu HG nr....”, încercăm să facem un rezumat al evenimentelor care au dus la această situație.

Deci, în 2014 municipiul Satu Mare a rămas fără contract-cadru pentru întreținerea străzilor din oraș, primul asemenea contract fiind încheiat de fostul primar Iuliu Ilyes cu firma care și-a anunțat intenția de a continua contractul și în noul mandat.

Între timp, procedurile de achiziție publică au devenit mai drastice, în sensul că orice firmă sau firmuliță poate să conteste orice licitație, iar procedurile din instanță, până la pronunțarea unei sentințe, pot să dureze ani de zile, la fel cum s-a întâmplat și în acest caz.

Licitația pentru contractul-cadru a fost contestată de o firmă din Cluj, care pe vremuri era apropiată de conducerea PDL-istă (acum liberală) a capitalei Transilvaniei, dar după câteva gherle trase acolo a căzut dizgrație, astfel că principala sa activitate în ultimii ani este să se bage în licitațiile organizate în județele „mai de la țară” și să le conteste pe bandă rulantă, în speranța că va prinde ceva contract cu vreo primărie sau consiliu județean.

Cam așa s-a întâmplat și la Satu Mare, unde după doi ani de judecată, în baza unei sentințe definitive, actuala conducere a Primăriei a încheiat un contract-cadru cu firma respectivă, însă lucrările efective de întreținere a străzilor vor începe „când va permite vremea”.

Revenim la 2014, anul în care a început circul și care a coincis cu ruperea vechiului PNL la nivel național, ceea ce a însemnat dizolvarea vechiului USL. Dacă la nivel național, consecința directă a acestei manevre a fost instalarea lui Klaus Iohannis la conducerea a ceea ce a mai rămas din vechiul PNL fuzionat cu vechiul PD-L și, implicit, asigurarea candidaturii acestuia la Președinția României, consecința la nivel de Satu Mare a fost schimbarea peste noapte a majorității politice în Consiliul Local.

Practic, chiar dacă USL câștigase în 2012 alegerile locale, ceea ce a mai rămas din ea în 2014 nu mai era suficientă numeric pentru a asigura majoritatea politică în Consiliul Local, astfel că primarul și viceprimarii de atunci s-au trezit în opoziție pentru ultima jumătate a mandatului lor.

Atunci a început boicotarea sistematică în Consiliul Local a tuturor proiectelor importante propuse de conducerea anterioară a Primăriei. În disperare de cauză, în lipsa unui contract-cadru pentru executarea lucrărilor publice, conducerea de atunci a Primăriei a găsit o portiță legislativă (pentru care unii funcționari sunt chemați și acum la DNA să dea cu subsemnatul n.r.) și a încercat „să spargă” pe hârtie lucrările de amenajare a parcărilor din cartierele Micro 17, Carpați I și Carpați II, astfel încât acestea să poată fi atribuite direct unei firme, fără să fie necesară vreo licitație, având în vedere faptul că executarea acestor lucrări pe câte un cvartal nu depășea valoarea de 100.000 de euro, sumă pentru care legile în vigoare nu prevăd obligativitatea organizării unei licitații.

Inițial au fost stabilite 15 asemenea cvartale și lucrările au început în trombă chiar cu puțin timp înainte de a se intra în campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, iar 13 dintre ele au fost chiar duse la bun sfârșit, adică au fost preluate și plătite fără să aibă nimeni nimic de obiectat.

Așa cum era stabilită strategia lor, majoritatea politică din Consiliul Local, formată atunci, ca și acum, din UDMR și PNL, s-a opus acestei inițiative, dar ulterior, la presiunea opiniei publice „au pus botu” și au dat undă verde proiectului, astfel că au mai fost stabilite încă 12 cvartale pentru lucrări cu atribuire directă, pentru care, însă, conducerea Primăriei nu a mai apucat să semneze contracte de execuție.

Bineînțeles, într-un timp atât de scurt nu s-a putut face mare lucru, dar exista speranța că, indiferent de rezultatul alegerilor, lucrările vor continua. Ei, aș! Imediat ce s-au aflat rezultatele alegerilor, au intrat în scenă firmulițele sătmărene care au fost ținute pe tușă în ultimii ani și au contestat în instanță atribuirea directă a lucrărilor pentru cele 11 din ultimele 12 cvartale din Micro 17 și Carpați I și II (e adevărat, atribuirea directă s-a făcut cu dedicație pentru o firmă apropiată de conducerea județeană de atunci a PSD n.r.).

Sentința în acest caz este așteptată în săptămânile sau lunile următoare, dar, așa cum recunoaște primarul Kereskenyi Gabor, și actuala conducere a Primăriei a căzut în capcana ce face ravagii în toată România: blocarea administrației publice, de frica DNA, în sensul că nici un funcționar nu mai are curajul să semneze nici un act care ar putea fi interpretat în spiritul #coruptiaucide și #rezist. Și chiar dacă s-ar găsi vreun fraier care să semneze, urmează alte proceduri birocratice și juridice până când lucrările ar putea, efectiv, să înceapă. Adică niște luni sau chiar ani.

O „veste bună”, totuși, pentru locuitorii cartierelor ghinioniste din Satu Mare: în acest an va fi modernizată rețeaua de iluminat public în zona respectivă, astfel că cetățenii vor putea să admire în fiecare seară, la lumina lămpilor-led eco, gropile și terenurile virane pline cu noroaie și bălării rămase în locul garajelor ilegale, demolate de fostul primar Dorel Coica. Deci o să fie bine! ;))

Tags: parcari  micro 17  carpati  cartiere  
3762 vizite
Distribuie pe